Flyttstädspecialisten
Kontakta oss för en GRATIS OFFERT dygnet runt! smiely

 Komplett flyttstädning   Unik, 30 dagars 100 % nöjd kund-garanti
 Fri om-/avbokning   Inga extra avgifter   30 dagars faktura
Du är här: Hem -> Gratis tips -> Städtips -> 4 faktorer som påverkar resultatet

Alltid snabb service
Offert städning
Gratis offert
dygnet runt

Unik nöjd kund-garanti
Nöjd kund garanti
Slipp städbesiktningen
med 30 dagar garanti
inkl. GARANTIKVITTO
 

Exklusiva erbjudanden
Allmänna erbjudanden
för dig som ska flytta &
exklusiva kundrabatter

Nöjda kunder
starfull stjärnahel stjärna1-star1-stjärna
Kundomdömen

Ge oss feedback
Skriv ett kundomdöme
Kundundersökning

Rekommenderad av
rekommenderad av
Flera mäklare, flyttfirmor och fastighetsbolag

Godkänd för RUT
RUT-avdrag
Få halva priset direkt
på fakturan - ingen administrationsavgift

Grön städservice
Miljö
Miljömärkta medel
och rätt dosering

Jämför oss direkt
Slipp lägga din tid på offerter - Jämför oss
med andra städbolag

Före och efterbilder
diskho före och efter
Se skillnaden

Få massor gratis tips
Städtips
Anlita städfirma råd
Att flytta guide
Att köpa bostad guide
Att sälja bostad guide
Bostadsordlista
Städordlista
Testa dig
Nyhetsbrev
Följ oss på YouTube 

Snabblänkar
Flyttstädning Linköping
Flyttstädning Gävle
Flyttstädning Västerås
Flyttstädning Luleå

Här har vi städat
Här har vi städat
Städade bostäder

Kompetent personal
Diplom
Internutbildad personal med stor erfarenhet

Auktoriserat städbolag
Branschregistrerad i Svensk näringsgrens indelning SNI 81210


4 grundläggande städprinciper

Det finns bara 4 grundläggande städprinciper som påverkar resultatet. Det är värme, kemikalier, mekanisk kraft och tid.

Om man t.ex. vill dra ned på kemikalier för en miljövänligare städning måste man kompensera genom att antingen öka värmen, den mekaniska kraften eller tiden för att nå samma resultat.

Här tipsar vi dig om hur du kan tillämpa varje faktor på ett konkret sätt för att underlätta städningen.

 

 

4 principer för att städa effektivare:

1. Värme

Att varmt vatten löser matresterna på tallriken bättre än kallt vatten vet de flesta redan om. Men detta är ofta en förbisedd princip när det kommer till städningen.

Ångtvättar fungerar på den här principen och kommer oftast med flera munstycken för olika användningsområden men lämpar sig bäst för rengöring i badrummet eller på material som inte kan bli fuktskadade eller skadade av värme.

Många typer av klister och lim, speciellt de permanenta limbindningar som inte går att lösa upp på kemisk väg lämpar sig utmärkt för ångtvättar eftersom värmen löser upp bindningen i limmet, nästan som det "smälter", och gör det enklare att skrapa bort med en rakbladsskrapa.

Vill man inte investera några hundralappar för en ångtvätt så är det näst-bästa alternativet att använda diskhandskar för att skydda händerna och så varmt vatten som möjligt när man städar.


2. Kemikalier

Rengöringsmedel fungerar på liknande princip som värme men smutsen löses upp på kemisk väg istället för värme.

När det kommer till rengöringsmedel är det viktigt att känna till att alla typer av rengöringsmedel inte är verksamma (inte har någon effekt) för olika typer av smuts.

De flesta rengöringsmedel är baserade på syror eller alkalier.

  • Syror = pH under 7, sura medel, rengöringseffekten kallas frätande.

  • Alkalier = pH över 7, basiska medel, rengöringseffekten kallas oxiderande.

När det kommer till syror (-) och alkalier (+) kan man säga att motsatserna löser upp varandra.

  • Är fläcken (d.v.s. vad man spillt) surt - som t.ex. fetter och organiska fläckar, måste rengöringsmedlet vara alkaliskt (som t.ex. diskmedel) för att ha en rengöringseffekt.

  • Är fläcken däremot basisk - som t.ex. kalkavlagringar, måste rengöringsmedlet vara surt för att ha en rengöringseffekt.

  • Ska man städa bort både sur smuts (t.ex. fett) och basisk smuts (t.ex. kalk) städar man alltid i två separata omgångar. Oftast basiskt medel först, och sedan med surt medel, annars tar rengöringseffekten ut varandra om man skulle blanda sura och basiska rengöringsmedel.


Rengöringsmedel som varken är baserade på syror eller baser har oftast ett pH på 7 = Neutralt. Dessa kemikalier som används för rengöringsmedel är istället baserade på:

  • Ytaktiva kemikalier - s.k. tensider, tar bort ytspänningen från vatten och gör smutsen vattenlöslig. Tensider gör alltså att icke-vattenlöslig smuts blir vattenlöslig, som t.ex. olja & fetter, istället för att flyta på ytan/stöta bort vattnet.

  • Lösningsmedel - löser upp klister, stearin & färg, t.ex. aceton och annan rengöringssprit.

  • Blekmedel - används sällan av miljöskäl, men kan t.ex. användas med försiktighet vid missfärgningar.

  • Decinficerande medel - antimikrobiella medel, används där en extra decinficerande insats är motiverad av hygienskäl, t.ex. alkoholer, fungicider och hypoklorit.

  • Avhärdningsmedel - avjoniserar hårt vatten från kalk och metalljoner, vanligast för tvättmaskinen och diskmaskinen för att undvika vit-flammiga glas.

Det verksamma ämnet i alla rengöringsmedel är alltså alltid någon av ovanstående kemikalietyper, allrengöringsmedel är dock en kombination av flera.

 

3. Mekanisk kraft


Mekanisk kraft handlar om all form av fysiskt avlägsning av smuts, dels om hur hårt man tar i och att man använder en ergonomisk städteknik men även vilken arbetsmetod och vilka städredskap som man använder för att städa. - d.v.s. städredskap som är anpsassade för ett visst arbetsmoment och som underlättar städningen.

Det kan vara dammsugning av lös smuts med bortmunstycke eller kökssvampar i olika grova skurnylon (vit = fin/repfri, grön = medelgrov eller brun = grov) för att skrubba bort tuffare fläckar.

Men även högtryckstvättar och skurkrämer som t.ex. Cif skurcreme faller under den mekaniska principen eftersom de innehåller väldigt finkorniga slipkorn som nöter bort smutsen mekaniskt utan att repa de flesta underlag.

4. Tid

För att minimera tiden är det alltid rekommenderat att städa ofta & lite (istället för mycket och sällan).

Städar man på rutinmässig frekvens så att smutsen inte får byggas upp går det snabbare eftersom smutsen inte sitter lika hårt. Dessutom undviker man permanenta fläckar eller missfärgningar om man är snabbt framme med trasan, innan fläcken får torka in.

Det är även viktigt att städa enligt "den röda tråden" så att du inte behöver gå tillbaka och städa om redan städade områden.

För att förklara den röda tråden kan du tänka dig att en fiktiv röd tråd läggs ut där du städat, likt Hans och Gretas brödsmulor. Då ska röda tråden aldrig överlappa sig själv.

Röda tråden innebär i praktiken att man börjar städa uppifrån och ner, dammar och dammsuger bort lös smuts innan man börjar skrubba fläckar samt inte torkar torrt innan du skrubbat bort allt.

Om man gör rätt från början och städar i rätt ordning utan att hoppa över moment undviker man onödig repetition.

Tiden är även relevant för kemikalier och kallas då verkningstid. Vid tuffare fläckar eller avlagringar är det smartare att först spraya på rengöringsmedel och låta kemikalierna göra jobbet under tiden som man städar något annat.

Att det tar tid att städa kommer man dessvärre aldrig undan helt men om du använder dessa principer till din fördel så kommer du att städa effektivare och få mer gjort på mindre tid.


Och du, bäst resultat får man såklart om man kombinerar alla 4 städprinciper för att skjuta med alla puffrorna samtidigt. smiely


Copyright © 2019 - Alla rättigheter reserverade. Se användarvillkor & Upphovsrätt


Bonustips - Vill du slippa lägga din tid på att städa helt?

Gör en kostnadsfri prisförfrågan på hemstädning för att höja din livskvalité så slipper du lägga din fritid på alla tråkiga måsten.


 

Vill du ha fler städtips?


Andra som har läst den här artikeln har även läst:

Tills sist:
Om den här artikeln hjälpte dig så får du gärna göra som många andra och länka till sidan från din blogg eller dela den på:
 
facebook
facebook
twitter
twitter
linkedin
linkedin
Dela via e-post
E-post
 
Tack för att du hjälper oss. smiley